Kaaskroket

Een bezoek aan restaurant Le Chevalier in Oostende gaf inspiratie voor het volgende recept voor kaaskroketten. Michèle van der Aa – Thielens die in de keuken de scepter zwaaide en haar man Peter als gastheer lieten in hun restaurant hun gasten heerlijk eten met uitzicht op zee. Ze hebben hun restaurant inmiddels overgedaan.

Overigens waren ook de garnalenkroketten van Michèle een omweg waard !!! Maar ja verse garnalen op de Veluwe …… [bekijk het recept voor garnalenkroketten gepubliceerd op 29 november]

Laat duidelijk zijn: Michèle en Peter zijn VAKLEU met hoofdletters.

Kaaskroketten met gefrituurde peterselie, ca. 16 stuks

Recept geinspireerd door de kroketjes van Michèle van der Aa – Thielens, de keukenprinses van Restaurant  Le Chevalier aan de Promenade in Oostende.

Ca 80 gram boter

Ca. 80 gram bloem

4 dl melk

Zout

Peper

4 ons geraspte Stolwijkse Boerenbelegen

1 ons geraspte Parmezaanse kaas

Een schaal met opstaande rand met op de bodem een laag bloem;

3 eiwitten in een niet te grote schaal lichtjes doorgeklopt;

Een schaal met opstaande rand met een laag paneermeel op de bodem;

Bosje krulpeterselie

Smelt de boter, zet de gasvlam laag en voeg de bloem onder roeren toe.

Als dit mengsel een smeuige massa is geworden voeg dan de melk toe en blijf roeren totdat de vloeistof kookt.

Strooi een beetje zout in het mengsel,  pak de pepermolen en maal er wat peper in.

Zet het gas zachter en laat het zachtjes doorkoken zodat de meelsmaak verdwijnt.

Blijf roeren en proef na een paar minuten of de meelsmaak verdwenen is.

Zet het gas uit.

Neem 4 ons geraspte Stolwijkse Boerenbelegen en 1 ons geraspte Parmezaanse kaas en roer die door het inmiddels dikgeworden ‘saus’ tot de kaas er goed is doorgemengd.

Laat de pan met het saus kaasmengsel  buiten afkoelen en zet ‘m dan 4 uur in de koelkast.

Een schaal met opstaande rand met op de bodem een laag bloem.

3 eiwitten in een niet te grote schaal lichtjes doorgeklopt

Een schaal met opstaande rand met een laag paneermeel op de bodem.

Neem met een eetlepel een niet te grote schep van het koele maar ook kleverige                 kaas-sausmengsel en strijk het met een andere lepel af in de schaal met bloem. Strooi er wat bloem over en vorm het kaas-sausmengsel  als een kroket.

Leg de kroket in de lengte op een vork en leg hem in de schaal met eiwit. Zorg met de vork dat de kroket aan alle kanten nat is van het eiwit. Op plekken waar geen eiwit zit is de kans groot dat de kroket barst en leegloopt.

Leg de kroket daarna in de schaal met paneermeel. Door de schaal heen en weer te schuiven wordt de kroket mooi rond en plakt de paneermeel aan alle kanten.

Leg de kroketten op een bord en zet ze weer een half uur in de koelkast.

Laat de frituur voorverwarmen op 180  ̊C.

Bak de kroketten 2 minuten met maximaal 4 tegelijk en hou ze na het frituren warm (50  ̊C) in de oven tot je gaat eten.

Bosje krulpeterselie

Frituur een bosje krulpeterseliegedurende  1,5 minuut

Serveer de kroketten met de gefrituurde peterselie.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie